Posjetite nas

Vinarija Šafran posjeduje dvoranu koja može poslužiti za sastanke, seminare, te može primiti do 60 osoba


Maloprodajne
trgovine

Vinarija Šafran otvorila je vlastita maloprodajna mjesta...


Muškat žuti

Ova sorta dolazi još pod imenima moscato giallo, moscat, moscatel, moscato siro i drugima. Pripada velikoj "obitelji" muškata koja vuče podrijetlo s bliskoistočnih prostora odakle se proširila, najprije po Sredozemlju, a potom i u druge krajeve svijeta.

Srednje je bujnosti, a izuzetne rezultate postiže na vapnenim, propusnim i toplim tlima, brežuljkastog reljefa, južnih i toplih ekspozicija. Rodnost je dobra i redovita i srednje je otporna na biljne bolesti. Grozd je srednje velik, srednje zbijen s okruglim bobicama koje su početkom zriobe sjajne zelene boje sa žučkastim preljevom, a u doba tehnološke zrelosti osunčana strana postaje jantarno žuta.
U uvjetima sjevernozapadne Hrvatske uz umjereno opterećenje rodnim pupovima nakuplja 18 - 22% sladora i 7,0 - 8 g/l ukupnih kiselina.

Vina su užitna, svijetle zelenkasto-žute bojem, često s ostatkom neprovrela šećera, skladna, s izraženom muškatnom aromom. Obzirom na godinu mogu se proizvesti vina u svim kategorijama kakvoće, od suhih laganih, do predikatnih vina naglašene aromatičnosti.
Služi se u manjoj čaši za bijelo vino, i izvanredno paše uz sve vrste voćnih kolača i slastica.

Vinarija Šafran