Posjetite nas

Vinarija Šafran posjeduje dvoranu koja može poslužiti za sastanke, seminare, te može primiti do 60 osoba


Maloprodajne
trgovine

Vinarija Šafran otvorila je vlastita maloprodajna mjesta...


Sauvignon

Za ovu bi sortu ispravan naziv bio sauvignon blanc, a još se koriste i nazivi muškatni silvanac, blanc fume, surin, savagnin, genetin, spergolina, pellegrina.
Ova sorta dolazi iz jugozapadne Francuske, ima je puno u bordoškoj regiji Sauterns, ali i u dolini Loire. I uz ovo vino se veže legenda. U Francuskoj je od 1553. do 1660. živio kralj Henry IV. od Navarre. Navodno mu je kao bebi djed najprije natrljao usne češnjakom a onda mu je dao žličicu sauvignona. Kasnije je, navodno, Henry IV. slovio kao izvanredan stručnjak za kušanje sauvignona.
Ova je sorta je vrlo zahtjevna i voli plodno, ne baš suho tlo, odgovaraju joj južne padine s dovoljno vlage. Grožđe dozrijeva kasno, oko sredine listopada.

Vino je svijetlo, žutozelenkasto, a kasne berbe su zlatno žute, a svojstva vina jako ovise o položaju vinograda i godini. U mirisu se često raspoznaje bazga ili trava. Okusom je ovo vino puno i svježe.

Poslužuje se na oko 10o u tzv. riesling čaši, uz plodove mora, šparoge, bijelu ribu, savijače i pite od sira, pernatu divljač, s kozjim i ovčjim polutvrdim sirom. Predikatni sauvignon prijat će uz guščju i pačju jetru, kolače s orasima.


Vinarija Šafran