Posjetite nas

Vinarija Šafran posjeduje dvoranu koja može poslužiti za sastanke, seminare, te može primiti do 60 osoba


Maloprodajne
trgovine

Vinarija Šafran otvorila je vlastita maloprodajna mjesta...


Traminac mirisavi

Za traminac mirisavi neki smatraju da je klon traminca crvenog, dok drugi govore kako je riječ o posebnoj sorti koja se pod imenom gewürtztraminer proširila po svijetu. Treći pak govore da je nastao iz Traminca bijelog mutacijom pupova. Čak i u mjestu porijekla ima raznih priča - jedna govori da mu je porijeklo iz južnog Tirola te da je ime dobio po mjestu Tramin, a drugi govore da je iz Alzasa u Francuskoj. Zanimljivo je da u Engleskom jeziku ne postoji riječ za ovo vino nego ga i oni zovu gewürtztraminer (gewürtz - začin).
Ova sorta voli povišena brežuljkasta područja. Na nižim visinama dobro uspijeva na šljukovitim i propusnim tlima u području umjerene klime. Bobica mu je sivo-crvene boje.
Vino je slamnatožute do zlatno žute boje, izražene sortne arome karakteristične za traminac. Često sommelieri u opisu traminca ne spominju ni voća, ni cvijeće nego kažu da je to tipični traminac. Ako ga se već ide detaljizirati onda se u mirisu često osjete mirisi ruža i voćne arome, harmonično i vrlo fino.

Poslužuje se u tzv. chardonnay čaši na 10 - 12oC. Iznenađuje da se vrlo dobro slaže i s jako začinjenim jelima kao npr. jelima indijske ili kineske kuhinje, ali ga je najukusnije popiti uz sladoled i deserte koji nisu preslatki.Vinarija Šafran