Graševina

 

Graševinu se još naziva i talijanski rizling, laški rizling, grašica, welsch riesling, riesling italico, olaszrizlig, rizling vlasšky.

Oko njenog podrijetla još se uvijek vode rasprave, neki znanstvenici tvrde kako joj je domovina Francuska, ali nisu utvrdili dolazi li iz Champagne ili Alzasa, dok drugi govore kako dolazi iz austrijskog dijela Štajerske. Makar se često koristi naziv talijanski rizling, sigurno je da ne dolazi iz Italije, već se smatra da je riječ o netočnom prijevodu pojma welsch riesling s njemačkog jezika.
Kao sorta, graševina je vrlo otporna, i ne treba joj posebno bogato tlo, odgovaraju joj povišeni brežuljkasti tereni i topla klima. Možemo je naći u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske, gdje su za njen uzgoj optimalni klimatski uvjeti. U dobrim godinama daje iznimno kvalitetna vina, a pogodna je i za proizvodnju predikatnih vina, kao i za arhiviranje. Dozrijeva kasnije.

Vino je žutozelene boje, izraženog mirisa i suhog okusa. Okusom najčešće podsjeća na svježu sočnu jabuku, a već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svježine.

Poslužuje se iz riesling čaše, na 10o-12o. Kako je to obično svježije, suho vino, najbolje odgovara uz hladne nareske, bistre mesne juhe, topla predjela od tjestenine s blažim umacima, puricu s mlincima, jela od ribe, pečenja od svinjetine, teletine, janjetine.

vinarija-safran.jpg

Kontakt

Vinarija Šafran

Breznica 1d
42225 Breznički Hum
Tel.: +385 91 3095 326
Tel.: +385 91 6261 499
Fax: +385 42 209 835
E-mail: info@vinarija-safran.hr 

Gdje smo?

Prevoditelj

hren

Share

Edit Page