Rajnski rizling

 

Za ovu sortu ispravan bi naziv bio bijeli rizling (weise riesling), a koriste se i nazivi renski rizling, rheingauer, johannisberger, hochheimer, petit riesling, riesling blanc, petit rhin, riesling renano.

Mnogi poznavatelji vina rajnski rizling nazivaju kraljem bijelih vina i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Smatra se se da sorta dolazi iz doline Rajne u Njemačkoj, mada austrijanci sortu nazivaju svojom, baratajući podacima da je 1301. godine u okolici Wachaua postojao vinograd zvan Ritzling. Navodno su kvalitete rajnskog rizlinga otkrivene sasvim slučajno, koncem 18. stoljeća. Benediktinci, koji su ga uzgajali u Johannisbergu u Rajnskoj oblasti, svake su jeseni, slali grožđe na provjeru stručnjaku u Fuldu i čekali da im on dade službeno dopuštenje za berbu. Godine 1775. kurir s dozvolom vratio se u samostan, iz nepoznatih razloga, s jako velikim zakašnjenjem. Grožđe je već dobrano prezrelo, a neke bobice već je zahvatila i plemenita plijesan. Isprva u strahu da im je propao rod - benediktinci su živjeli od loze i prodaje vina - redovnici su poslije bili oduševljeni ovom kasnom berbom.

Rajnski rizling je danas najviše raširen u sjevernoj Italiji, Australiji, Kaliforniji i državama zapadne Europe. Zanimljivo je da se sorta ne smije uzgajati u Francuskoj, osim u Alzasu.
Sorta dobro uspijeva na različitim tipovima zemljišta, bitno je da su ona topla i propusna, a najkvalitetnija vina dolaze sa škriljevačkog tla, izričito zahtijeva dobar južni položaj, puno sunca i topline, zaštićen od vjetra. Bere se kasno, a za predikatna vina i u prosincu.

Vino redovne berbe je žuto zelenkaste boje. Predikatna vina su zlatno žuta. U bogatom mirisu ovoga vina često se osjeti marelica, breskva, pa čak i ruže. U okusu je, s idealnim odnosom šećera i kiselina.

Suhi rajnski rizling pije se iz tzv. riesling čaše, na temperaturi 10 - 12oC, uz plodove mora, puževe, dimljenu ribu, pečenu i kuhanu bijelu ribu, šparoge, srce artičoka, topla predjela tipa rezanaca, njoka, špageta, makarona, pernatu divljač, sireve poput edamca, gaude, topljene sireve. Polusuhi rajnski rizling dobro će pasati uz npr. hladnog lososa, šunku, pečenu ribu, pečenu teletinu, janjetinu i svinjetinu. Predikatna vina s većim ostatkom šećera serviraju se na 12oC, u manjoj čaši za bijelo vino, uz svježi sir i slatki desert (ali ne s čokoladnim kremama).

vinarija-safran.jpg

Kontakt

Vinarija Šafran

Breznica 1d
42225 Breznički Hum
Tel.: +385 91 3095 326
Tel.: +385 91 2098 355
Tel.: +385 91 6261 499
Fax: +385 42 209 835
E-mail: info@vinarija-safran.hr 

Gdje smo?

Prevoditelj

hren

Share

Edit Page