Sauvignon

Za ovu bi sortu ispravan naziv bio sauvignon blanc, a još se koriste i nazivi muškatni silvanac, blanc fume, surin, savagnin, genetin, spergolina, pellegrina.

 Ova sorta dolazi iz jugozapadne Francuske, ima je puno u bordoškoj regiji Sauterns, ali i u dolini Loire. I uz ovo vino se veže legenda. U Francuskoj je od 1553. do 1660. živio kralj Henry IV. od Navarre. Navodno mu je kao bebi djed najprije natrljao usne češnjakom a onda mu je dao žličicu sauvignona. Kasnije je, navodno, Henry IV. slovio kao izvanredan stručnjak za kušanje sauvignona.

Ova je sorta je vrlo zahtjevna i voli plodno, ne baš suho tlo, odgovaraju joj južne padine s dovoljno vlage. Grožđe dozrijeva kasno, oko sredine listopada.

Vino je svijetlo, žutozelenkasto, a kasne berbe su zlatno žute, a svojstva vina jako ovise o položaju vinograda i godini. U mirisu se često raspoznaje bazga ili trava. Okusom je ovo vino puno i svježe.

Poslužuje se na oko 10oC u tzv. riesling čaši, uz plodove mora, šparoge, bijelu ribu, savijače i pite od sira, pernatu divljač, s kozjim i ovčjim polutvrdim sirom. Predikatni sauvignon prijat će uz guščju i pačju jetru, kolače s orasima.

vinarija-safran.jpg

Kontakt

Vinarija Šafran

Breznica 1d
42225 Breznički Hum
Tel.: +385 91 3095 326
Tel.: +385 91 6261 499
Fax: +385 42 209 835
E-mail: info@vinarija-safran.hr 

Gdje smo?

Prevoditelj

hren

Share

Edit Page