Traminac mirisavi

 

Za traminac mirisavi neki smatraju da je klon traminca crvenog, dok drugi govore kako je riječ o posebnoj sorti koja se pod imenom gewürtztraminer proširila po svijetu. Treći pak govore da je nastao iz Traminca bijelog mutacijom pupova. Čak i u mjestu porijekla ima raznih priča - jedna govori da mu je porijeklo iz južnog Tirola te da je ime dobio po mjestu Tramin, a drugi govore da je iz Alzasa u Francuskoj. Zanimljivo je da u Engleskom jeziku ne postoji riječ za ovo vino nego ga i oni zovu gewürtztraminer (gewürtz - začin).

traminac maliOva sorta voli povišena brežuljkasta područja. Na nižim visinama dobro uspijeva na šljukovitim i propusnim tlima u području umjerene klime. Bobica mu je sivo-crvene boje.

Vino je slamnatožute do zlatno žute boje, izražene sortne arome karakteristične za traminac. Često sommelieri u opisu traminca ne spominju ni voća, ni cvijeće nego kažu da je to tipični traminac. Ako ga se već ide detaljizirati onda se u mirisu često osjete mirisi ruža i voćne arome, harmonično i vrlo fino.

Poslužuje se u tzv. chardonnay čaši na 10 - 12oC. Iznenađuje da se vrlo dobro slaže i s jako začinjenim jelima kao npr. jelima indijske ili kineske kuhinje, ali ga je najukusnije popiti uz sladoled i deserte koji nisu preslatki.

vinarija-safran.jpg

Kontakt

Vinarija Šafran

Breznica 1d
42225 Breznički Hum
Tel.: +385 91 3095 326
Tel.: +385 91 2098 355
Tel.: +385 91 6261 499
Fax: +385 42 209 835
E-mail: info@vinarija-safran.hr 

Gdje smo?

Prevoditelj

hren

Share

Edit Page